Senzorii de măsurare continuă a glicemiei (cum este cazul senzorilor pentru sistemele G4 si G5 de la Dexcom, Enlite de la Medtronic și Freestyle Libre de la Abbott) au durată de funcționare certificată de producători între 6 zile (Medtronic Enlite), 7 zile (Dexcom G 4 și G5), 10 zile (Dexcom G6) și 14 zile (Freestyle Libre).
Din experiența utilizatorilor, cu excepția lui Freestyle Libre, care are un cliclu de funcționare de doar 14 zile (limitat prin software-ul intern de funcționare) și nu poate fi prelungit, senzorii de la Dexcom și Medtronic pot fi reporniți în momentul finalizării unui ciclu de funcționare, pentru a extinde durata de viață. Astfel, unii dintre utilizatori ajung la performanța de a prelungi durata de funcționare a senzorului foarte mult (cu aceeași precizie a măsurătorilor), până la peste 20 de zile (în special în cazul Dexcom), până când apar diferențe semnificative între glicemia pe senzor și cea pe glucometru, ceea ce indică necesitatea schimbării senzorului.
1. GLICEMIA este factorul care contribuie decisiv la extinderea duratei de viață a senzorului.
Principiul tehnologic de funcționare al unui senzor de glicemie constă în reacția chimică dintre glucoza din lichidul interstițial și enzima glucozoxidază (GOx) care impregnează filamentul senzorului, rezultând formarea de hidrogen peroxid, care generează un curent electric de intensitate extrem de mică, dar ce variază direct proporțional cu glucoza din lichidul interstițial, ce este înregistrat de filament și convertit pe baza unui algoritm în unități de masură glicemică (mg/dl, mmol/L).
*** Cu cât glicemia e mai mare, cu atât reacția GOx din senzor este mai puternică și se consumă mai repede. Astfel, cu cât glicemia este mai apropiată de normal, cu atât consumul de gox va fi mai mic și atunci gox va fi disponibilă pentru reacție cu glucoza mai mult timp. Prin urmare O VALOARE MEDIE A GLICEMIEI FOARTE BUNĂ ESTE ESENȚIALĂ PENTRU O DURATĂ DE FUNCȚIONARE CÂT MAI LUNGĂ A SENZORULUI.
2. Următorul factor care trebuie avut în vedere pentru a asigura funcționarea optimă a senzorului este buna lui plasare la nivel cutanat. Electrodul senzorului (firul care se află propriu-zis sub piele) trebuie să fie plasat într-o zonă cu tesut adipos subcutanat suficient, astfel ca în timpul mișcărilor corpului să nu se îndoaie la unghi de 90° și să afecteze fluxul de curent de la nivelul său). Astfel, regiunile unde stratul adipos subcutanat este mai gros sunt de preferat. ***Senzorul Freestyle Libre este aprobat doar pentru regiunea posterioară a brațului, însă la ora actuală Abbott încearcă aprobarea lui și pentru celelalte regiuni (abdomen, șolduri, coapse).
3. Nu în ultimul rând, fixarea la piele este esențială. Astfel, trebuie evitată dezlipirea senzorului (cu mișcarea filamentului din poziția inițială unde a fost inserat), fiind încurajată folosirea de mijloace de fixare suplimentare (leucoplast, plasturi speciali, banderole elastice de fixare).
ATENȚIE! Conform declarației de conformitate a producătorilor, persoanele care folosesc senzorii mai multe zile decât indicat pe fișa produsului își asumă integral consecințele ce pot deriva din aceste practici.