Întrebări frecvente
Am avut puțina febră și glicemia a fluctuat în jurul valorii de 200-300 mg/dl, chiar dacă am urmat tratamentul uzual pentru diabet. De ce?
Febra este un semn că organismul dumneavoastră combate boala sau infecția. Unii dintre hormonii implicați în mecanismele apărării în cazul unei boli sau infecții generează de asemenea și creșterea glicemiei, chiar dacă luați medicamentul pentru diabet ca de obicei. Într-adevăr, puteți necesita mai multe medicamente în timpul bolii, în ciuda faptului că mâncați mai puțin decât de obicei, datorită apetitului redus. Asigurați-vă că beți multă apă și alte băuturi fără glucide, pentru a preveni deshidratarea (aceasta poate crește suplimentar glicemia). Dacă glicemia continuă să crească, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a discuta dacă trebuie să vă ajustați dozele de medicație/insulină sau să fiți văzut într-un serviciu de urgență. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1, care sunt expuse riscului unei afecțiuni periculoase (cetoacidoza diabetică) când se îmbolnăvesc de răceli sau de alte boli.
Hemoglobina glicozilată (HbA1c) este mai relevantă pentru glicemiile din ultima lună sau din ultimele 2-3 luni?
Deoarece celulele roșii din sânge trăiesc timp de aproximativ trei luni, valoarea HbA1c aproximează nivelul mediu al glicemiei într-o perioadă de trei luni. Cu toate acestea, deoarece celulele roșii sanguine mai noi sunt adăugate în mod continuu, înlocuindu-le pe cele mai vechi care mor, nivelul glicemiei în a treia lună – în special ultimele două săptămâni – are un impact mult mai mare asupra valorii hemoglobinei glicoziltate decât în primele două luni. Mai mult, unii oameni au celule roșii din sânge care trăiesc mai mult sau mai puțin de trei luni, ceea ce poate afecta și valoarea HbA1c.
Ce exerciții fizice recomandați pentru controlul diabetului tip 2?
Studiul DPP (Diabetes Prevention Program) a arătat că un exercițiu aerobic moderat, regulat (mersul pe jos într-un ritm destul de rapid, timp de 30 de minute pe zi, 6 zile pe săptămână) și o scădere în greutate (aproximativ 5% din greutatea corporală) reduc riscul de a dezvolta diabet tip 2. Pentru cineva care are deja diabet zaharat, același nivel de exercițiu și o anumită scădere în greutate ar ajuta la controlul bolii.
Ce se poate face pentru a evita problemel neurologice legate de diabet? Poate fi reversibilă afectarea nervilor?
Un control bun al diabetului zaharat poate preveni sau întârzia progresia multor complicații ale diabetului zaharat. În cea mai mare parte, nu putem inversa complet modificările odată ce au apărut, dar cu un control bun al glicemiilor (cât mai aproape de normal), putem întârzia rata de progresie a leziunilor nervoase.
Poate o persoană cu diabet zaharat tip 2 să controleze diabetul numai prin alimentație și exerciții fizice?
În anumite cazuri, controlul strict al dietei și exercițiul fizic pot controla diabetul. Este însă nevoie de avizul medicului pentru această abordare a controlului glicemic în diabet.
Unor persoane li se spune că au prediabet. Ce înseamnă asta?
Persoanele cu prediabet au valori ale glicemiei mai mari decât cele normale. Este ca un semn de avertizare – dacă nu iau măsuri pentru un stil de viață mai sănătos, mulți vor dezvolta diabet de tip 2 în următorii ani.
Ce este diabetul gestațional?
În timpul sarcinii, organismul femeii suferă multe schimbări pentru a oferi cel mai bun mediu posibil copilului în curs de dezvoltare. Cele mai multe dintre acestea se întâmplă în mod natural și fără probleme. Uneori, totuși, organismul nu poate să facă toate schimbările necesare și, prin urmare, necesită un pic de ajutor. Una dintre problemele care se pot dezvolta în timpul sarcinii este o afecțiune cunoscută sub numele de DIABET GESTAȚIONAL. Diabetul gestațional înseamnă că organismul nu se poate adapta la cantitățile în schimbare ale hormonilor de sarcină, pe măsură ce copilul și placenta cresc. Când copilul se naște, în majoritatea femeilor dispare diabetul gestațional. În diabetul gestațional nivelul glucozei din sângele femeii este crescut peste limitele normale pentru sarcină.
Copilul meu se va naște cu diabet dacă am avut diabet gestațional?
Nu. Nu există riscul ca bebelușul să se nască cu diabet zaharat ca rezultat al diabetului gestațional.
Care sunt riscurile diabetului gestațional?
Riscul imediat pentru copil, dacă glicemia rămâne necontrolată, devine excesul de greutate, ceea ce face dificilă nașterea. Copiii mari pot însemna o epiziotomie (tăietură în perineu pentru a permite nașterea bebelușului), necesitatea folosirii forcepsului pompei de vid sau o operație cezariană. Controlul nivelului glicemiei poate reduce semnificativ aceste riscuri. Bebelușii născuți de mamele cu diabet zaharat nediagnosticat sau care nu au reușit să controleze nivelurile de glucoză din sânge sunt mai susceptibili de a fi supraponderali ca și copii. Acest lucru poate crește riscul copilului de a avea probleme de sănătate (de exemplu, hipertensiune arterială, boli de inimă și diabet) în viitor.
De ce este glicemia mea crescută dimineața?
Această creștere a glicemiei dimineața devreme, cunoscută sub numele de “fenomenul zorilor”, este normală și se întâmplă atunci când corpul nostru crește producția de hormoni care ne ajută să ne trezim. În timpul zilei, activitatea tinde să mențină zahărul sub control dacă urmează un stil de viață sănătos și activ. Dacă utilizați insulină, vă poate ajuta să ajustați doza de noapte.
Stresul poate să crească glicemia?
Stresul poate ridica nivelul glicemiei și, dacă deja utilizați de rutină insulina în tratament, puteți avea nevoie de doze mai mari în aceste momente. Asigurați-vă că vă monitorizați glicemia îndeaproape în aceste situații, și stabiliți un plan de acțiune cu medicul dvs.
Vremea caldă sau rece afectează glicemia?
Căldura ridicată poate duce la deshidratare, ceea ce, la rândul său, poate provoca creșterea glicemiei. Este nevoie de 6 molecule de apă pentru a muta o moleculă de glucoză din fluxul sanguin, deci cu cât este mai mare glicemia, cu atât mai multă apă trebuie să beți. Temperaturile extreme (cald sau rece) pot provoca modificări ale sistemului vascular care pot afecta glicemia și pot provoca reacții.
Diabetul de tip 2 apare numai persoanele supraponderale?
Excesul de greutate este doar unul dintre factorii de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2. Istoria familială, etnia și vârsta joacă, de asemenea, un rol. Cei mai mulți indivizi supraponderali sau obezi nu dezvoltă niciodată diabet de tip 2 în timp ce mulți oameni dezvoltă diabet zaharat de tip 2 la o greutate sănătoasă sau în cazul unei supraponderări ușoare.
Persoanele cu diabet trebuie să mănânce alimente speciale?
O alimentație sănătoasă pentru adulții cu diabet zaharat este, în general, aceeși și pentru populația generală cu un stil alimentar sănătos.
De ce ajung diabeticii să facă insulină?
Persoanele cu diabet zaharat tip 1 trebuie să injecteze insulină de mai multe ori în fiecare zi pentru a trăi. La diagnostic, mulți oameni cu diabet zaharat de tip 2 își pot menține glicemia la un nivel sănătos prin alegerea alimentelor sănătoase, scăderea în greutate dacă este necesar și exercițiile fizice regulate. Dar, în timp, organismul produce din ce în ce mai puțina insulină. În cele din urmă, organismul poate avea nevoie de mai mult ajutor, cum ar fi pastile sau diverse medicamente injectabile, pentru a menține nivelul glicemiei în intervalul de timp.