Una dintre complicațiile cele mai grave ale diabetului zaharat este retinopatia diabetică, caracterizată de afectarea în diferite grade a vascularizației retiniene. Evoluția retinopatiei diabetice netratate duce la orbire.
Investigația prin intermediul căreia se observă vascularizația retiniană, se diagnostichează o retinopatie și se urmărește evoluția ei în timp, se numește examen de fund de ochi (examen FO). Examenul FO este o procedură nedureroasă, care folosește un instrument optic (oftalmoscop, biomicroscop) pentru a vizualiza retina.
• Toți pacienții cu DZ, chiar dacă nu au fost diagnosticați cu retinopatie, trebuie să efectueze anual examenul FO.
• Pacienții cu DZ tip 2 trebuie să facă examen FO în momentul diagnosticului de diabet. Datorită evoluției insidioase a DZ tip 2 și factorilor de risc asociați (hipertensiune, dislipidemie-ateroscleroză), retinopatia diabetică poate fi deja constituită în momentul diagnosticului diabetului.
• În cazul retinopatiei diabetice neproliferative sau incipiente (microanevrisme, aspect de microhemoragii retiniene, exudate dure), examenul FO trebuie efectuat o dată la 6 luni. Dacă progresia este mai rapidă sau se asociază și factori de risc multipli, examenul FO se poate face la interval de 3-4 luni.
• În cazul retinopatiei diabetice proliferative (neovascularizație, edem retinian, membrane fibroase) este necesar tratament oftalmologic de urgență (panfotocoagulare laser a retinei, injecții intravitreene pentru încetinirea progresiei neovascularizației, vitrectomie – boală oculară diabetică avansată) iar examenul de FO se va face mult mai des, în baza recomandărilor oftalmologului, în fiecare caz în parte.
• FACTORI DE RISC ASOCIAȚI CU PROGRESIA RETINOPATIEI DIABETICE:
1. Control glicemic! – valori ale HbA1c >6,5-7% cresc exponențial riscul de retinopatie;
2. Vechimea diabetului – după 3-5 ani de evoluție a DZ tip 1 apare riscul de retinopatie; În DZ tip 2 retinopatia poate fi prezentă de la diagnostic, iar riscul crește proporțional cu vechimea diabetului;
3. Hipertensiunea arterială – principalul factor de prognostic negativ. Dacă există HTA necontrolată, retinopatia progresează rapid, chiar în cazul unui echilibru glicemic optim;
4. Dislipidemia/ateroscleroza – netratată accelerează rata de progresie a retinopatiei (poate asocia frecvent urgențe oftalmologice majore precum tromboze venoase retiniene și infarct retinian – cu pierderea vederii);
5. DZ tip 2 – întrucât în DZ tip 2, de obicei, factorii de risc menționați anterior sunt prezenți, progresia retinopatiei va fi mai rapidă dacă nu se întreprind măsuri și pentru corectarea lor;
6. Nefropatia diabetică – de obicei, în stadiul în care a apărut deja microalbuminurie, există cel mai probabil și modificări la nivelul fundului de ochi. Pacienții cu nefropatie diabetică trebuie să acorde o atenție specială efectuării la termen a consulturilor oftalmologice.