Temperatura crescută alterează rapid și ireversibil insulina, iar numărul de grade celsius la limită este variabil in funcție de tipul insulinei (limita maximă este în general 28-30°C). În perioada caldă, cu soare puternic, prin expunerea accidentală a insulinei la temeperaturi crescute, această își pierde acțiunea terapeutică. Ca urmare, lista de mai jos reprezintă o serie de sfaturi generale despre cum trebuie protejată insulina din pen/pompă pe timpul verii:
• NICIODATĂ insulina nu trebuie lăsată în automobilul care stationeaza (mai ales la soare). Temperaturile în habitaclul unui automobil cu geamurile / ușile închise pot ajunge rapid la valori care alterează total insulina în 10-15 minute.
• Este recomandat ca penurile de insulină să fie purtate în portofele cu iolație termică.
• Geanata/ghiozdanul/portofelul cu penuri de insulină nu trebuie niciodata să fie direct în soare (se va încinge similar situației din habitaclul automobilului).
• La plajă este ideal ca portofelul de insulină să fie cât mai apropare de sol/nisip (solul care este la umbră este mai rece), acoperit cu material care să permită circulația aerului (pentru a proteja de radiațile ultraviolete care trec prin umbrela de plajă) și OBLIGATORIU sub umbrelă sau orice structură care generează același efect de umbră.
• ATENȚIE! Pacienții cu doze mici de insulină (copiii, pacienții cu diete LOW-CARB) pot depăși 28-30 zile de utilizare a unui pen de insulină. Acest lucru face ca insulina să se altereze pe final. Este important ca, indiferent de cât de bine termic a fost păstrat cartușul în uz, să fie schimbat cu unul nou după această perioadă.
• În cameră este recomandat ca penurile să stea cât mai aproape de pardoseală, întrucât temperatura este cu câteva grade mai mică decât la 1 metru de la sol.
• Utilizatorii de pompe de insulină trebuie să nu păstreze un rezervor de insulină în pompă mai mult de 72h.
• Tubul de infuzie dintre rezervor și cateter trebuie permanent să fie acoperit (sub haine), de asemenea și pompa. Husele termoizolante pentru pompă nu au eficiență termică prea mare.
• Pompa de insulină la plajă este nepractică, datorită faptului că atât pompa cât și tubulatura trebuie permanent acoperite de haine din materiale care să asigure ventilația.