Pacienții cu diabet au risc dublu de dezvoltare a infecțiilor urinare, ce odată apărute, se pot croniciza ușor și determină complicații mai grave decât în populația generală.[1] Cauzele responsabile de acest fenomen sunt următoarele:
• prezența glucozei în urină (cauzată de hiperglicemia din diabet – glucoza apare în urină la valori ale glicemiei ≥ 180 mg/dl) – glucoza fiind o sursă de hrană pentru bacterii;
• hiperglicemia – la valori crescute ale glicemiei, neutrofilele (celule imune cu rol de distrugere a patogenilor) au o mobilitate redusă și nu mai tranzitează peretele vaselor de sânge eficient, pentru a ajunge la patogenii din tractul urinar;
• boala vasculară (complicație cronică a diabetului dezechilibrat) îngreunează de asemenea tranziția celulelor imunitare către patogenii din tractul urinar;
• status imunitar slăbit al pacienților cu diabet cu evoluție îndelungată a bolii și control glicemic slab;
Pentru a reduce riscul de infecție urinară, pacienții trebuie să respecte o serie de măsuri preventive:
• menținerea unui control glicemic cât mai bun;
• consumul de lichide (predominant apă) care să asigure o diureză optimă;
• evitarea pauzelor lungi între urinări (staționarea urinei în căile urinare pentru perioade mai lungi de timp permite bacteriilor să ascensioneze pe tractul urinar);
• consumul de suc de merișoare neîndulcit sau suplimente din merișoare – proanthocyanidinele tip A conținute de merișoare au efect în redcerea capacității de aderare a bacteriilor la peretele tractului urinar;[2]
• urinarea după actul sexual – se realizeză curățarea tractului urinar de posibilele bacterii prezente în regiunea meatului urinar;
Bibliografie:
1. Nitzan O, Elias M, Chazan B, Saliba W. Urinary tract infections in patients with type 2 diabetes mellitus: review of prevalence, diagnosis, and management. Diabetes Metab Syndr Obes. 2015; 8:129-36.
2. Baranowska M, Bartoszek A. Antioxidant and antimicrobial properties of bioactive phytochemicals from cranberry. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2016; 70(0):1460-1468.