Întrucât pentru multe persoane weekendul este o ocazie bună de a practica activitate fizică, în zilele caniculare trebuie ținut cont de anumiți factori care pot avea un impact negativ la pacienții cu diabet:
• Hidratare – în cazul efortului fizic în căldură extremă se pot pierde prin transpirație peste 10 litri de apă în 24h. Ca urmare este imperios necesar ca hidratarea să fie suficientă, iar volumul de lichid să se coreleze cu durata efortului și regimul termic. Ca regulă în aceste situații, senzația de sete este un prim semn al deshidratării, care se poate accentua rapid în efort. Recomandarea este ca pe durata efortului dar și 1-2 h după să se consume lichide la intervale regulate.
• Verificarea glicemiei mai des – întrucât vasodilatația puternică indusă de căldură și efort crește viteza de absorbție a insulinei de la locul de injectare subcutanat, este posibil să crească riscul de hipoglicemie la scurt timp de la prizele de insulină rapidă (1-2 h). Pentru siguranță, prizele de insulină rapidă de dinainte, din timpul și la scurt timp după efort nu trebuie administrate cu un interval de timp inaintea mesei (dacă glicemia este bună) ci chiar imediat la începutul mesei, în timpul sau după masă/supliment glucidic.
• Atenție la insulina lentă – întrucât durata prelungită a acțiunii insulinei lente (bazale) este dată de faptul că structura ei moleculară face ca absorbția să fie mai lentă, temperatura crescută și efortul vor induce vasodilatație importantă iar insulina lentă va intra în circulație mult mai rapid, exercitând o acțiune hipoglicemiantă mai puternică, dar terminându-și activitatea mai devreme. Acest fenomen necesită ajustarea dozelor (în sensul scăderii pentru prevenirea hipoglicemiilor din timpul efortului) și suplimentare glucidică mai intensă pe perioada efortului.
• Protecția medicației – medicația antidiabetică trebuie permanent ferită de lumina soarelui și de posibilitatea creșterii temperaturii excesiv. Husele izoterme sunt o soluție bună și ar trebui să constituie o regulă pentru toți pacienții pe perioada verii.
• !!!! NICIODATĂ MEDICAȚIA ANTIDIABETICĂ ȘI TESTELE DE GLICEMIE NU TREBUIE LĂSATE ÎN MAȘINĂ! Este indicat ca acestea să fie luate într-o geantă/ghiozdan care, pe cât posibil, să fie plasată la umbră în zone care să asigure circulația aerului, în locul unde pacientul desfășoară activitatea fizică.