Ce este RMN-ul și pentru ce investigații se recomandă?

Ce este RMN-ul și pentru ce investigații se recomandă?

25.05.2022


Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN), așa cum era denumirea sa veche, sau mai nou Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM) este o investigație avansată, ce utilizează tehnologia – un câmp magnetic de mare putere – pentru a permite capturarea de imagini cu rezoluție înaltă, din interiorul corpului nostru.

Tehnica nu folosește radiație ionizantă (raze X) și este considerată a fi sigură pentru pacienți, în special pentru persoanele care necesită examene multiple pentru monitorizarea afecțiunilor de care suferă.

Principiile de funcționare ale acestui tip de tehnologie de imagistică se bazează pe fenomenele studiate de fizica particulelor. În momentul în care asupra atomilor de hidrogen acționează un câmp magnetic puternic, aceștia se aliniază spre o anumită direcție, moment în care sunt expuși unor unde radio. Acest lucru produce o reorientare. Timpul de revenire la direcția inițială diferă de la un țesut la altul, oferind medicilor o metodă sigură și precisă de a deosebi structurile anatomice între ele. Receptorul scanerului RMM detectează toate aceste schimbări, informațiile fiind procesate de către un computer, pentru a fi ulterior elaborată o imagine.

În unele cazuri, pentru a genera o imagine cât mai detaliată, este folosită o substanță de contrast. Astfel RMN-ul, poate fi utilizat ca o metodă extrem de precisă de a detecta procesele patologice în întregul corp.

Câte tipuri de investigații RMN există? 

  • RMN cerebral – evaluează în detaliu anatomia sistemului nervos central, inclusiv a vaselor de sânge de la nivelul capului, urechii medii și interne și a celorlalte componente anatomice;
  • RMN al coloanei vertebrale – se pot obține informații precise cu privire la discurile intervertebrale, nervii spinali, integritatea vertebrelor sau a ligamentelor, etc.;
  • RMN gât – dedicat patologiei asociate acestei părți anatomice;
  • RMN cardiac – evaluează în amănunt morfologia și funcționalitatea cordului;
  • RMN sân – investigație esențială pentru evaluarea și diagnosticarea patologiei mamare;
  • RMN articular – detectează modificări precum rupturi de tendoane, întinderi de ligamente, acumulare de fluide, edem etc.;
  • RMN abdominal – oferă informații valoroase cu privire la organele interne, precum și glandele, vasele sangvine și ganglionii limfatici.

Condiționări în examinare și contraindicații 

  • Pacienții care au orice materiale metalice în interiorul organismului trebuie să informeze medicul cu privire la acest lucru înainte de examinare. Materiale metalice sau materiale străine (protezele articulare, plăci metalice osoase, dispozitive protetice etc.) pot denatura în mod semnificativ imaginile obținute prin scanare RMN.
  • De asemenea, pacienții care au stimulatoare cardiace sau implanturi metalice nu pot fi scanați cu aparatul RMN, deoarece magnetul deteriorează funcționalitatea acestor dispozitive.
  • Prezintă un risc crescut și pacienții care au fragmente metalice (schije, așchii), în special la nivelul capului, în ochi sau orbită, întrucât aceste fragmente se pot mișca în timpul scanării, fiind atrase de magneții puternici.
  • Toate obiectele metalice de pe corp sunt eliminate înainte de investigația imagistică prin rezonanță magnetică, inclusiv aparatele auditive și protezele dentare care conțin metale.
  • O altă recomandare ar fi ca pacientele să nu fie machiate, mai ales în timpul examinării regiunii capului, întrucât aceste produse cosmetice conțin adesea pudre metalice care pot interfera cu imaginea, alterând calitatea acesteia.
  • Sarcina nu reprezintă o contraindicație a examinării prin rezonanță magnetică, nefiind cunoscute în prezent efecte adverse asupra fătului. Totuși, din motive de precauție, examinarea în primul trimestru al sarcinii ar trebui evitată.

Pacienții ce suferă de claustrofobie pot utiliza în siguranță aparatul RMN Siemens Magnetom Altea 1.5T, întrucât acesta are încorporată o tehnologie revoluționară de reducere a zgomotului în timpul scanării. De asemenea, pe tot parcursul examinării, sistemul optic permite vizualizarea operatorului în camera de comandă. Acești factori contribuie la relaxarea și calmarea pacientului pe durata scanării.

Aparatul este indicat și pacienților supraponderali sau care suferă de obezitate, datorită faptului că deschiderea unității are un diametru de 70 cm. De asemenea, timpul de examinare este redus datorită tehnologiei de ultimă generație încorporate.

Senzorii, reglarea automată și interfețele BioMatrix permit anticiparea mișcărilor pacientului, a ritmului respirator și adaptarea la tipul anatomic al acestuia. Rezultatul este un examen personalizat și de înaltă calitate, împreună cu o încredere mai mare a pacientului în diagnostic.

Referințe bibliografice:

  1. Britannica – Nuclear Magnetic Resonance: https://www.britannica.com/science/nuclear-magnetic-resonance
  2. Centrul Medical de diagnostic și Tratament Dr. Victor Babeș – Imagistica prin Rezonanță Magnetică (RMN sau IRM) – https://www.cdt-babes.ro/articole/rezonanta-magnetica-nucleara-rmn.php

Sursă foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/female-doctor-looking-patient-undergoing-ct-476546674

Mai multe articole

Medicamente disponibile pentru tratamentul obezitatii / excesului ponderal

1.07.2024

RMN-ul de sân, un aliat extraordinar în prevenția sau monitorizarea afecțiunilor mamare

18.12.2023

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022

Indicele glicemic - rolul său în alimentația din diabet

25.05.2022