ATENȚIE LA SFATURILE DE AJUSTARE A TRATAMENTULUI ANTIDIABETIC VENITE DE LA ALȚI PACIENȚI!

ATENȚIE LA SFATURILE DE AJUSTARE A TRATAMENTULUI ANTIDIABETIC VENITE DE LA ALȚI PACIENȚI!

19.11.2019


Datorită faptului că nu obțin mereu echilibrul glicemic dorit, pe lângă informația primită de la diabetologul lor, mulți diabetici caută soluții și răspunsuri la ceilalți pacienți care au trecut prin situații similare. Deși schimbul de experiență între pacienți este foarte util, informațiile referitoare la tratament (medicamente și doze) și dietă sunt unice pentru fiecare diabetic în parte. Lista de mai jos include categoriile de sfaturi venite de la alți pacienți ce nu trebuie aplicate fără consultarea prealabilă cu diabetologul:

• DOZE DE INSULINĂ:
– nu trebuie urmate sfaturile care privesc recomandări de doze de insulină. Întrucât 1 unitate de insulină are efecte diferite la fiecare pacient în parte, recomandările privind dozele de insulină (x unități pentru o anumită situație) trebuie discutate și confirmate cu diabetologul. Orice indicație de la un alt pacient ce recomandă un număr precis de unități de insulină pentru rezolvarea unei anumite situații nu trebuie pusă în aplicare până când nu este confirmată ca viabilă și adaptată de către diabetolog.

• FACTORI DE CORECȚIE:
– deși există o serie de formule validate în cadrul unor conferințe de specialitate pentru calcularea corecției insulinice, raportului carbohidrați/unități de insulină, etc., rezultatele acestor calcule NU TREBUIE APLICATE AD LITTERAM. Ele constituie doar un punct de plecare în preconizarea efectului insulinei și carbohidraților, iar rezultatul calculelor trebuie adaptat în funcție de evoluția individuală a pacientului respectiv. ADAPTAREA O POATE FACE DOAR PACIENTUL ÎMPREUNĂ CU DIABETOLOGUL SĂU!

• ANTIDIABETICE ORALE:
– medicația antidiabetică orală trebuie administrată numai conform indicației diabetologului. Prescrierea ei se face în funcție de rezerva pancreatică restantă, bolile asociate, funcția renală și hepatică, greutatea individului, medicație concomitentă, contraindicațiile individuale, toleranța pacientului. Prin urmare, sfaturile care indică creșterea dozei de medicație orală nu trebuie urmate, întrucât în mod sigur, persoana care le-a recomandat, nu are calitatea medicală de a face aceste recomandări și nici nu este la curent cu toate datele medicale ale pacientului respectiv!

• SFATURI LEGATE DE DIETĂ:
– recomandările cu privire la numărul de HC trebuie ca întotdeauna să țină cont de tratamentul antidiabetic (fie că este oral sau injectabil). Și în această situație, orice modificare în dietă trebuie făcută cu avizul diabetologului, pentru a se efectua și eventualele ajustări în schema de tratament pentru menținerea echilibrului glicemic.

Principalul risc imediat al aplicării unor sfaturi neavizate este hipoglicemia (datorită erorilor de calcul a raportului principii alimentare / medicație antidiabetică). Pe termen lung, riscul este cel al dezechilibrului glicemic cronic, evidențiat de o valoare crescută a HbA1c!

Mai multe articole

Tu știi ce risc de boală cardiovasculară ai?

4.11.2024

Medicamente disponibile pentru tratamentul obezitatii / excesului ponderal

1.07.2024

RMN-ul de sân, un aliat extraordinar în prevenția sau monitorizarea afecțiunilor mamare

18.12.2023

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022