CĂLDURA EXTREMĂ ȘI INFLUENȚA ASUPRA GLICEMIEI

CĂLDURA EXTREMĂ ȘI INFLUENȚA ASUPRA GLICEMIEI

2.08.2021


Căldura extremă și mai ales zilele caniculare, când disconfortul termic este foarte puternic resimțit, au impact asupra glicemiei la pacienții diabetici. Iată câteva explicații pentru fluctuațiile glicemice resimțite de pacienți pe durata zilelor cu temperaturi foarte înalte.

A. HIPERGLICEMIE

Temperaturile înalte pot duce la creștere glicemică susținută foarte ușor dacă pacienții nu se hidratează corespunzător. Când organismul este deshidratat, glucoza se concentrează în sânge datorită faptului că fluxul renal scade (odată cu scăderea volumului circulant). Se constituie astfel un cerc vicios, în care hiperglicemia rezultată va stimula excreția renală de glucoză, însă aceasta va antrena o pierdere suplimentară de apă.
N.B!!! La pacienții cu senzor de glicemie, întrucât în deshidratare compartimentul interstițial pierde primul din volumul de apă, glucoza devine mai concentrată prin lipsă de apă, iar glicemia indicată de senzor poate fi mai mare decât cea din sângele capilar.

SOLUȚIA – hidratarea abundentă, chiar dacă nu apare neapărat senzația de sete; adaptarea schemei de insulină – la pacienții insulino-tratați, în cazul în care deja s-a constituit deshidratare și glicemia crește. De asemenea, se recomandă reducerea medicației cu efect diuretic pe perioada zilelor cu temperaturi excesiv de înalte (după consultarea prealabilă cu medicul).

B. HIPOGLICEMIE

La pacienții insulinotratați (în special cei tratați cu insulină rapidă) valorile glicemiei pot avea scăderi foarte rapide. De asemenea, exercițiul fizic practicat în intervalul orar de caniculă de către acești pacienți poate duce la hipoglicemii precoce. Acest fenomen apare ca urmare a faptului ca vasele de sânge din piele se dilată și se deschid mai multe capilare (vasodilatația ajutand la disiparea căldurii), ceea ce accelerează semnificativ procesul de absorbție a insulinei de la locul de injectare.

SOLUȚIA – în astfel de situații, creșterea proporției de HC/glucide cu absorbție rapidă (din cantitatea totală recomandată pentru masa respectivă) poate fi o soluție, în cazul pacienților care s-au confruntat cu hipoglicemii prin acest mecanism.

ATENȚIE!!! – În perioada verii este obligatoriu ca medicația antidiabetică în uz (fie orală sau injectabilă) să fie menținută într-un regim termic conform indicațiilor de pe ambalaj, pentru a nu-și altera proprietățile. Acest lucru se poate realiza folosind ambalaje izoterme pentru medicație și teste de glicemie.

Mai multe articole

Tu știi ce risc de boală cardiovasculară ai?

4.11.2024

Medicamente disponibile pentru tratamentul obezitatii / excesului ponderal

1.07.2024

RMN-ul de sân, un aliat extraordinar în prevenția sau monitorizarea afecțiunilor mamare

18.12.2023

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022