Consumul de cafea (cu cofeină) poate induce o serie de modificări ale glicemiei la pacienții diabetici, astfel:
• crește moderat rezistența la insulină[1] pentru 2-6h din momentul consumului – astfel, pacienții cu DZ tip 1 vor observa o tendință la creștere glicemică (moderată), chiar în absența unui aport alimentar;
• cafeaua consumată concomitent cu alimentele (cofeină + glucide/kcalorii) duce la creșteri glicemice mai semnificative induse de masa respectivă, uneori chiar cu hiperglicemie post-prandială;[2]
• la pacinții cu DZ tip 1 și fenomenul dawn (fenomenul zorilor), efectul cofeinei se suprapune peste creșterea glicemică matinală caracteristică acestor pacienți (în acest caz este neindicat consumul matinal de cafea);
• consumul de cafea poate determina necesitatea ajustării tratamentului antidiabetic injectabil (în sensul creșterii dozelor de insulină pentru pacienții insulinotratați) pentru corecția hiperglicemiei;
• cofeina scade riscul de hipoglicemie în timpul efortului fizic;[3]
• pentru a evita un efect hiperglicemiant semnificativ, este recoamndat să se consume la distanță de mese;
• consumul de cafea (cofeina) este neindicat în cazul copiilor, sensibilitatea acestora pentru substanțe neurostimulatoare fiind mult mai ridicată decât în cazul adulților.
Bibliografie:
1. van Dam RM, Pasman WJ, Verhoef P. Effects of coffee consumption on fasting blood glucose and insulin concentrations: randomized controlled trials in healthy volunteers. Diabetes Care. 2004; 27(12):2990-2.
2. Robertson TM, Clifford MN, Penson S. et al. A single serving of caffeinated coffee impairs postprandial glucose metabolism in overweight men. Br J Nutr. 2015; 114(8):1218-25.
3. Watson J, Kerr D. The best defense against hypoglycemia is to recognize it: is caffeine useful? Diabetes Technol Ther. 1999; 1(2):193-200.