- Întrucât în magazine oferta de dulciuri și produse de patiserie este extrem de de variată, pacienții cu diabet trebuie să nu fie induși în eroare de mesajele de pe ambalaje de tipul “fără zahăr / poate fi consumat de persoanele cu diabet.”
- Faptul că acele produse nu au zahăr în compoziție, nu înseamnă că nu au carbohidrați (toate cerealele conțin cantități importante de carbohidrați / la fel și în cazul fructelor deshidratate din compoziție). Prin urmare, un asemenea produs “fără zahăr” poate avea o cantitate foarte mare de glucide.
- Orice pacient cu diabet trebuie să analizeze obiectiv oportunitatea consumului unui astfel de produs consultând tabelul nutrițional afișat pe ambalaj, estimând aportul de glucide în dietă pe care îl aduce o porție din acel produs și, mai ales, ce ajustări terapeutice trebuie să efectueze (calculul unităților de insulină, în special în cazul pacienților cu DZ tip 1).
Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/doctor-hand-touching-sugar-free-sign-399179614