• Fructele și sucurile de fructe conțin ca principal compus nutritiv, asimilabil de corpul uman, glucide (zahăr). Cantitățile de proteine sunt în general extrem mici, iar în cazul grăsimilor sunt chiar neglijabile.
• În cazul pacienților cu diabet (fie că vorbim de DZ tip 1, DZ tip 2 sau DZ gestațional), fructele sau sucurile naturale de fructe induc creșteri glicemice, ce trebuie considerate în schema de tratament.
• În cazul aceluiași fruct, sucul provenit din el are un indice glicemic mai mare ca fructul întreg.
• Prin stoarcerea fructului se îndepărtează fibrele, ele fiind principalii contributori la încetinirea absorbției glucidelor din acel fruct în tractul digestiv.
• Sucurile naturale de fructe cresc glicemia mult mai repede decât fructul întreg, fiind indicate în caz de hipoglicemie.
• Un pahar de 250 ml suc natural conține mai multe glucide decât 250 g de fruct întreg.
• În cazul pacienților cu DZ tip 2 unde, de cele mai multe ori, dieta este principalul element din schema terapeutică, sucurile sunt contraindicate, crescând glicemia mai rapid decât fructele. Fenomenul este similar în DZ gestațional, unde insulinorezistența este mecanismul declanșării diabetului.
• În cazul pacienților cu DZ tip 1, chiar dacă se injectează insulină rapidă, absorbția insulinei va fi mai lentă decât absorbția glucidelor din sucul de fructe, putând duce rapid la hiperglicemie post-prandială.
• !!! RECOMANDAREA în diabet, pentru controlul optim al evoluției glicemice, este să se consume preferențial fructele întregi decât sucul de fructe.
• Băuturile tip Smoothie (care conțin integral fructul), obținute prin zdobirea fructului în blender, au aceleași caracteristici nutriționale și glicemice ca fructul întreg (fiind o variantă mult mai bună decât sucul simplu, care exclude partea solidă a fructului).