Hipertensiunea arterială (HTA) este o patologie cu incidență în creștere continuă în rândul populației generale.
Asocierea HTA cu valori tensionale înafara țintelor terapeutice duce la apariția și progresia accelerată a complicațiilor vasculare ale diabetului:
• nefropatia diabetică;
• retinopatia diabetică;
• arterioapatia periferică;
• boală cerebrovasculară;
• cardiopatie ischemică.
În rândul pacienților cu DZ tip 1, HTA este de 2-3 ori mai frecventă decât în rândul populației generale.[1] Prezența ei impune de urgență un screening renal al pacientului, întrucât de obicei este vorba de HTA secundară unei patologii renale (nefropatie diabetică).
În rândul pacienților cu DZ tip 2, HTA este de regulă esențială (HTAE – fără cauză evidentă), în contextul sindromului metabolic și mai ales rezistenței la insulină.[1] Și în acest caz, screeningul renal este obligatoriu la diagnosticul diabetului și trebuie repetat dacă HTA este depistată la un pacient cunoscut cu DZ tip 2.
Țintele tensiunii arteriale la pacienții diabetici:
• La majoritatea pacienților cu diabet și hipertensiune țintă terapeutică trebuie să vizeze o tensiune arterială < 140/90 mmHg;[2]
• În cazul pacienților cu risc cardiovascular important (nefropatie diabetică, evenimente cardiovasculare anterioare) dar și la pacienții tineri, ținta tratamentului poate fi <130/80 mmHg;[2]
• În cazul pacientelor gravide cu hipertensiune și diabet, se recomandă menținerea tensiunii arteriale în intervalul 115-129/65-79 mmHg, pentru a optimiza sănătatea maternală pe perioada sarcinii și minimiza riscul de afectare a creșterii fetale;[3]
Un control insuficient al tensiunii arteriale la pacienții diabetici duce la apariția precoce a complicațiilor micro- și macrovasculare asociate diabetului, cât și la progresia foarte rapidă spre stadii avansate ale acestor complicații.
În cazul pacienților tineri, monitorizarea tensiunii arteriale timp de 24h (Holter TA) este importantă pentru stabilirea corectă a schemei de tratament antihipertensiv și a momentului din zi când trebuie administrat.
Bibliografie:
1. Wasikowa R, Basiak A. Is arterial hypertension a significant problem in children and adolescents with type 1 diabetes? Endokrynol Diabetol Chor Przemiany Materii Wieku Rozw. 2006;12(3):229-33.
2. American Diabetes Association. Cardiovascular disease and risk management. Sec. 9. In Standards of Medical Care in Diabetes – 2017. Diabetes Care 2017; 40(Suppl. 1): S75–S87.
3. American Diabetes Association. Management of Diabetes in Pregnancy. Diabetes Care 2015 Jan; 38(Supplement 1): S77-S79.