MITURI DESPRE TRATAMENTUL CU INSULINĂ ÎN CAZUL PACIENȚILOR CU DZ TIP 2

MITURI DESPRE TRATAMENTUL CU INSULINĂ ÎN CAZUL PACIENȚILOR CU DZ TIP 2

12.05.2019


Foarte mulți pacienți cu DZ tip 2 care au indicație de începere a tratamentului cu insulină sunt reticenți față de terapia injectabilă datorită unor temeri și preconcepții referitoare la tratamentul insulinic. Enumerăm câteva dintre aceste mituri referitoare la tratamentul insulinic pentru pacienții cu DZ 2:

1. MIT – “Dacă am ajuns la insulină însemnă că diabetul meu este grav / tratamentul cu insulină este un stadiu terminal în diabet!”

REALITATE – Faptul că insulina a devenit necesară nu înseamnă că boala este mai gravă. DZ tip 2 este o boală cu evoluție progresivă, iar funcția endocrină a pancreasului se diminuează progresiv, astfel încât devine necesară suplimentarea cu insulină din exterior (injecții). Necesitatra folosirii insulinei nu înseamnă că diabetul a fost neapărat prost controlat anterior, ci doar că rezerva insulinică pancreatică este epuizată, fiind logică administrarea insulinei din exterior.

2. MIT – “Insulina duce la complicații și chiar deces!”

REALITATE – Această idee preconcepută a pacienților se datorează faptului că în familia sau cercul de cunoscuți al pacientului respectiv au existat cazuri de pacienți cu probleme grave asociate diabetului, care erau insulinotratați. Dimpotrivă, tratamentul insulinic al acestor pacienți a făcut contrariul, încetinind rata de progresie a complicațiilor, ameliorându-le calitatea vieții și chiar prelugindu-le viața.

3. MIT – “Insulina va însemna că stilul meu de viață se va schimba semnificativ!”

REALIATE – Impactul adus de tratamentul cu insulină asupra stilului de viață al pacienților cu DZ tip 2 este nesemnificativ, ei neavând nicio limitare în plus față de perioada anterioară. Analogii de insulină folosiți actualmente în tratamentul injectabil pot fi purtați permanent de pacient, nefiind nevoie ca fiola în uz să fie păstrată la frigider.

4. MIT – “Insulina mă va îngrășa!”

REALITATE – Insulina face posibilă folosirea mai eficientă a resurselor alimentare consumate de pacient. Prin urmare, pacientul trebuie să reevalueze regimul alimentar pentru a reduce numărul de calorii pe care le consumă zilnic.

5. MIT – “Injecțiile cu insulină sunt foarte dureroase!”

REALITATE – Datorită sistemelor actuale de injectare (penuri) și mai ales acelor foarte fine, durerea este minimă sau chiar absentă. Schimbarea acului, atunci când procedura de înțepare este dureroasă, este foarte importantă în reducerea durerii.

6. MIT – “Insulina este dificil de administrat!”

REALITATE – Penurile de insulină (dispozitivele actuale de adminstrarea a insulinei) au o formă ergonomică, un sistem de reglare a dozei extrem de facil și pot fi purtate permanent de către pacient (în geantă, buzunar, etc).

7. MIT – “Dacă fac insulină pot să mănânc orice!”

REALITATE – Unul dintre pilonii principali în tratamentul DZ tip 2 este dieta. Nerespectarea regimului alimentar stabilit cu diabetologul va duce la dezechilibru glicemic semnificativ, indiferent de schema de tratament propusă.

Mai multe articole

Tu știi ce risc de boală cardiovasculară ai?

4.11.2024

Medicamente disponibile pentru tratamentul obezitatii / excesului ponderal

1.07.2024

RMN-ul de sân, un aliat extraordinar în prevenția sau monitorizarea afecțiunilor mamare

18.12.2023

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022