REDUCEREA SENSIBILITĂȚII DUREROASE – UNA DINTRE MANIFESTĂRILE INIȚIALE ALE NEUROPATIEI DIABETICE INCIPIENTE

REDUCEREA SENSIBILITĂȚII DUREROASE – UNA DINTRE MANIFESTĂRILE INIȚIALE ALE NEUROPATIEI DIABETICE INCIPIENTE

5.05.2019


Unul dintre fenomenele care apar în cadrul polineuropatiei diabetice este reducerea sensibilității dureroase în extremități, ca urmare a atrofiei și distrugerii fibrelor nervoase epidermice tip A-γ și C.[1] Această manifestare a neuropatiei este foarte prejudicioasă, întrucât durerea este o senzație esențială în apărarea oraganismului în față agresiunilor chimice, fizice și termice.

• Reducerea sensibilității dureroase este progresivă, fiind practic imposibil pentru pacient să fie conștient de acest fenomen, chiar și când pragul dureros este aproape dublu față de un individ sănătos.[2]

• Ulcerațiile din cadrul patologiei piciorului diabetic au la baza diminuarea senzației dureroase la nivelul piciorului, motiv pentru care factorul care lezează tegumentul nu este îndepărtat, constituindu-se progresiv leziuni impresionante ca aspect și nedureroase.

• Odată instalată, neuropatia cu reducerea sensibilității dureroase este ireversibilă, iar orice medicație folosită în tandem cu un control glicemic optim, poate cel mult duce la stoparea progresiei pierderii sensibilității dureroase.[3]

• Efectuarea consultului neurologic specific pentru depistarea / evaluarea neuropatiei diabetice este obligatorie, chiar și în cazul pacienților asimptomatici.

• În cazul în care se diagnostichează polineuropatie diabetică, este obligatoriu ca pacientul să efectueze inspecția vizuală a pcioarelor zilnic, iar dacă se observă vreo leziune (indiferent cât de mică) a piciorului, să se elimine factorul cauzator (în majoritatea cazurilor încălțămintea neadaptată formei și mersului pacientului) și să observe evoluția pozitivă către vindecare a leziunii. În caz contrar, PACIENTUL TREBUIE CONSULTAT DE URGENȚĂ DE MEDIC, PENTRU A SE EVITA SITUAȚII DRAMATICE PRECUM AMPUTAȚII ALE EXTREMITĂȚILOR.

Bibliografie:
1. Chao CC, Tseng MT, Lin YJ, Yang WS, Hsieh SC, Lin YH, Chiu MJ, Chang YC, Hsieh ST. Pathophysiology of neuropathic pain in type 2 diabetes: skin denervation and contact heat-evoked potentials. Diabetes Care. 2010;33:2654–2659.
2. Suzuki C, Kon T, Funamizu Y et al. Elevated pain threshold in patients with asymptomatic diabetic neuropathy: an intraepidermal electrical stimulation study. Muscle Nerve. 2016 Jun;54(1):146-9.
3. Boucek P. Advanced Diabetic Neuropathy: A Point of no Return? Rev Diabet Stud. 2006 Fall;3(3):143-50.

Mai multe articole

Tu știi ce risc de boală cardiovasculară ai?

4.11.2024

Medicamente disponibile pentru tratamentul obezitatii / excesului ponderal

1.07.2024

RMN-ul de sân, un aliat extraordinar în prevenția sau monitorizarea afecțiunilor mamare

18.12.2023

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022